Onze Geschiedenis

Innovatie, Groei en Wereldwijd Leiderschap

Het verhaal van FAAC is gebaseerd op een geniale ingeving, die bij Giuseppe Manini opkwam en uitmondde in zowel een product als een dienst. Het is de oorsprong van een onstuitbare vooruitgang, gevoed door inzet en de moed om te innoveren.

Het is de historie van een werkplaats in een kleine stad die veranderde in een bedrijf dat klaar was om nieuwe markten aan te boren, eerst in Italië, en later in de rest van de wereld.

Het is de realisatie van een ondernemingsdroom die in de loop der jaren voortdurend is gegroeid, zowel door organische groei als door overnames. Dit is dankzij de strategische en vooruitziende visie, investeringen gericht op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en een rotsvast geloof in de menselijke factor.

Vandaag de dag is FAAC Technologies, de overkoepelde orgaan en groep van alle FAAC en onderliggende organisaties en merken, een wereldleider op het gebied van automatisering en toegangscontrole.

Timeline / Story

Wat mijlpalen uit onze geschiedenis

Opening doors to the future...

2025

Opening doors to the future...

Overname Record Automatische Deuren

2020

Overname Record Automatische Deuren

De twee grootste overnames vonden plaats tussen 2020 en 2021: eerst de overname van ASSA ABLOY, waarbij het een deel van de Europese automatische en high-speed deurenactiviteiten verwierf (ASSA ABLOY en Record merken), gevolgd door de overname van de TIBA-groep en zijn Texaanse distributeur ATI, toonaangevende spelers op de Amerikaanse markt voor toegangs- en opbrengstbeheersystemen voor parkeren. Als laatste in de tijdlijn (augustus 2021) was de overname van Gruppo Cometa, een belangrijke fabrikant en distributeur van beveiligingsingangen, voornamelijk actief in Italië.

Voortdurende externe groei

2019

Voortdurende externe groei

In 2019 zette de groep haar externe groei voort door Viking (VS), Wolpac (Brazilië) en Parclick (Spanje) over te nemen.

Nieuwe eigenaren

2012

Nieuwe eigenaren

In 2012, na de voortijdige dood van de meerderheidsaandeelhouder Michelangelo Manini, de zoon van de oprichter Giuseppe, werd het Aartsbisdom van Bologna aangewezen als enige erfgenaam en werd daarmee eigenaar van 66% van de aandelen van de Groep. Enkele jaren later, met de afronding van het gerechtelijk bewind als gevolg van het geschil over de erfenis, verwierf FAAC de resterende 34% van het aandelenkapitaal van de minderheidsaandeelhouder Somfy, door de vergoeding te betalen in aandelen die in hetzelfde Franse bedrijf werden gehouden. Sinds mei 2015 is de gecombineerde eigendom dus beëindigd en is de groep teruggegaan naar een enkele referentieaandeelhouder. Met de overname van de nieuwe eigenaren na het successie-evenement werd het proces van scheiding tussen de aandeelhoudersstructuur en het management, dat al was begonnen met de tweede generatie van de oprichtersfamilie in het eerste decennium van de jaren 2000, sterk versneld: het management van het bedrijf werd namelijk toevertrouwd aan een Raad van Bestuur bestaande uit voornamelijk onafhankelijke professionals en een zeer verantwoordelijk managementteam.

Heel veel overnames

2006

Heel veel overnames

Tussen 2006 en 2007 heeft FAAC ALTRON overgenomen en DAAB (Zweden) – een bedrijf dat actief is op het gebied van automatisering van automatische deuren en industriële poorten. Met de lancering van FAAC Australia in 2007, FAAC Middle East in 2008, FAAC Turkey en FAAC Russia in 2012, heeft de Groep nieuwe en zeer dynamische markten betreden. Tussen 2010 en 2016 volgden andere overnames: Clemsa (Spanje) en Altron BV (Nederland) in 2010, Kemko (Nederland) en Zeag Group (Zwitserland) in 2011, Datapark (VS), Magnetic Autocontrol Group (Duitsland) en Rossi Industrias Eletromecanica (Brazilië) in 2012, CTR (VS) in 2013, CENTURION System (Pty) Ltd (Zuid-Afrika) in 2016. Bijzonder significante investeringen waren die in de Magnetic-groep en in de Datapark/ZEAG-groep, die belangrijke transacties waren voor de groep om de toegangscontrole- en parkeerbeheeractiviteiten te betreden.

Nieuwe productfamilie

2005

Nieuwe productfamilie

In 2005 werd een nieuwe productlijn gelanceerd: FAAC City, een productlijn die volledig is gewijd aan bollards.

Vooruitziendheid handelen

1996

Vooruitziendheid handelen

In 1996 viel FAAC opnieuw op door zijn vooruitziendheid en geavanceerde technologie met de introductie van CAD 3D, een PRO-software, en T3 om zijn producten te ontwerpen.

Internationale groei

1994

Internationale groei

De overname van Automatica Casali (Genius merk) in 1994, van Spazio Italia in 1999, en van Voltec in 2002, samen met de uitbreiding destijds naar Polen, Scandinavië, de Benelux, China en India, plaatste FAAC als een steeds belangrijkere speler op de wereldmarkt.

Revolutionair patent

1993

Revolutionair patent

1993 was een jaar van grote prestaties: Autostrade SpA vertrouwde FAAC toe met de bouw van hoogwaardige automatische slagbomen voor al haar snelwegtolhokjes; FAAC registreerde het patent voor “Self Learning SLH”, een technologie die de markt voor zenders revolutioneerde.

Nog meer landen

1984

Nog meer landen

Tussen 1984 en 1990 breidde FAAC zich verder uit: naar Duitsland en Oostenrijk (FAAC GmbH), het Verenigd Koninkrijk (FAAC UK), de Verenigde Staten (FAAC International) en Spanje (FAAC SA).

Microprocessor-printplaten

1983

Microprocessor-printplaten

Met de ontwikkeling van technologie die tot dan toe alleen voor pc’s werd gebruikt, begon het tijdperk van de microprocessor-printplaten in 1983, waardoor systemen nieuwe en nog onontdekte functies kregen. De technologie maakte een verdere sprong voorwaarts in kwaliteit toen de productie van elektronische borden in die jaren werd geconcentreerd in Ierland, bij het pas verworven FAAC Electronics Ltd, waar de beste componenten ter wereld werden ontwikkeld en de meest vooruitstrevende bedrijven in de elektronicasector hun benodigdheden verkregen.

Frankrijk

1981

Frankrijk

… en FAAC Frankrijk (1981).

Over de grens: Zwitserland

1979

Over de grens: Zwitserland

Het jaar 1979 zag de inauguratie van de eerste trainingscursussen voor het gespecialiseerde verkoopteam, en kort daarna werden twee buitenlandse dochterondernemingen geopend: FAAC AG (Zwitserland, 1979) …

Massaproductie

1970

Massaproductie

In het jaar 1970, slechts 5 jaar later, kwam de grote uitdaging: massaproductie voor een grotere productprestatie en innovatie.

Giuseppe Manini

1965

Giuseppe Manini

Een bouwondernemer had in 1965 de eerste grote intuïtie. Zijn naam is Giuseppe Manini: hij is de man die het allereerste automatische poortsysteem creëerde door hydraulische technologie toe te passen.